Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2011. január 29.

Az írók, akik igazán jól keresnek

Hiába tűnik úgy, hogy leáldozott a Guttenberg-galaxisnak, és a jövő az e-könyveké, hiába a mozi, sőt a dvd, az elektromos játékok, és az internet elterjedése, az y generáció léte, a könyvolvasásnak úgy tűnik, megmaradt a maga varázsa. És persze az anyagi vonzata. Fura ez a világ, mint ahogy mi olvasók is furák vagyunk. Jóval kritikusabban tekintünk, és olykor lenézőbben tekintünk a szórakoztató irodalomra, de az mégis él. Igény van rá. Mit él, virágzik. A Forbes magazin világ legtöbbet kereső írójának listáin kizárólag bestseller írók állnak már hosszú évek óta.

A Forbes magazin rangsorában tavaly már „csak” a második helyen volt az Alkonyat vámpírsorozat írója, Stephenie Meyer, 40 millió dollárral, utána Stephen King következett 34 millió dollárral.

A világ első legjobban kereső szerzője lett a Pókember szellemi atyja, James Patterson. Mintegy 70 millió dollárt (15 milliárd forintot) keresett csak ebben az évben és szerződései értelmében, ha 2012-ig teljesíti az általa vállalt 17 könyv megírását, akkor azzal akár 100 millió dollárral is gazdagabb lehet. Az író két évvel ezelőtt még „csak” 50 millió dollárt (9 milliárd forintot) tett zsebre. 1992 óta több mint 150 millió példányban keltek el a könyvei, évente legalább minimum két újabb történetet ad ki, de a nyolc (!) könyv is normális nála.
Nem csoda, hiszen Patterson egy egész csapattal dolgozik, és társszerzők segítik munkáját. A bestseller író több regénye (A pók hálójában, Suzanne naplója, Született nyomozók stb.) is megfilmesítésre került, ami ugyancsak növeli a bevételeit.


A rangsor érdekessége, hogy tavalyelőtt Stephenie Meyernek egyetlen egy könyve sem jelent meg, viszont regényeinek megfilmesítése jól hozott a konyhára, úgyis top 10-es litstán szerepelt.
A Twilight láz még nem lohadt le, noha már mutakoznak a jelei az érdeklődés csökkenésének. Az újabb regénnyel bővült Twilight szériával együtt  pedig „csak” 40 millió dollárral lett gazdagabb a még mindig fiatal írónő. Ezekből mintegy 40 millió példányt adott el csak az Államokban és ez mintegy 100 millió eladott könyvet jelent világviszonylatot tekintve.
Mindemellett az Alkonyat filmek jogai is szépen hoztak (7 millió dollár) Meyernek, a megfilmesítés amúgy is biztos jövedelmet jelent az írónőnek, hiszen szó van a Burok című könyvének a vászonra viteléről is.
A horrorkönyvek koronázatlan királya, Stephen King sokáig tanári fizetésből élt, míg a Carrie című könyve 1974-ben meghozta számára a világsikert. Művei ma több mint 350 millió példányban keltek már el világszerte.
A 63 éves King ma már más listákon is előkelő helyezést nyert el. A világ öt leggazdagabb írójának egyike tavaly az előkelő harmadik helyen állt 34 millió dolláros bevételével.
Ezenkívül annak a névsornak is az elején szerepelt, amely az USA 100 leggazdagabb és legnagyobb hatású neveit tartalmazza. Az ellene felhozott negatív kritikákra King lakonikusan csak annyit reagált, hogy itt az ideje lerombolni az úgynevezett szépirodalom és populáris irodalom között húzódó falat.


A negyedik helyre került az idén négy új kötettel megjelenő romantikus regényíró Danielle Steel, aki 32 millió dollárt keresett a tavalyi évben.
Amerika egyik legnépszerűbb írónőjének sikere vitathatatlan, még akkor is, ha műveiben kétségkívül hiányoznak a művészi elemek, eddig 47 országban, 28 nyelven jelentek meg művei, és 20 regényéből tévéfilm is készült.
A 63 éves írónő az íráson kívül a gazdasági életben is helyet keresett: Több alapítvánnyal is segíti a rászorulókat, saját parfümöt adott kis és egy művészeti galériával is rendelkezik San Franciscóban. Így érhető a 30 milliós (5,3 milliárd forint) bevétel a vizsgált időszakban.
Steel azt is ügyesen felismerte, hogy az e-könyvekéa jövő, 71 regénye el is érhető már az Amazon e-könyves részlegén.

Az izgalmas meseszövés mestere, a Tű a szénakazalban, a Katedrális és Az Idők végezetéig című bestsellerek írója évek óta kiválóan megél a könyvírásból. Az ötödik helyét foglalja el, Ken Follett 20 millió dollárt (3,5 milliárd forintot) keresett a lista szerint.
A kalanddal, történelmi helyszínekkel vagy politikai szövődmények magával ragadnak mindenkit, dacára az akár ezer oldalnak is.
A brit író, Follett sikerét mutatja az is, hogy Katedrális című regényét az utóbbi hatvan év legjobb könyveit összegyűjtő szavazáson az olvasók a második helyre sorolták (Harper Lee, Ne bátsátok a feketerigót! című regénye után). Több könyvét is megfilmesítették már, a Katedrális egy részét például Magyarországon vették fel.



A shippensburgi egyetem díszdoktorának, Dean R. Koontz-nak valamivel csökkentek a bevételei a két évvel ezelőtti 25 millió dollárhoz képest, a főleg sci-fi és horror regényeket író Koontz 18 millió dollárral gazdagodott 2010-ben.
Koontz nyolcévesen kezdett el írni, tizenegy évesen pedig díjat nyert novellájával, több regényét feleségével közösen jegyezte le, ma meg már a 95 könyvön túljutott szerző több művét is megfilmesítették. A könnyed műfajban remekelő Koontz-ot is többször érték vádak, hogy nem elég művészi a stílusa, de ő is azzal magyarázta (akárcsak sorstársai), hogy a műfaj lényege a szórakoztatás.
A legismertebb könyvéből, a Fantomok-ból készült azonos című filmben például Ben Affleck, Liev Schreiber  és Rose McGowan játszotta a főszerepet.


Janet Evanovich, az Egyesült Államokban igen népszerű írónő romantikus kalandregényeivel és 17 millió dolláros bevételével vívta ki a lista hetedik helyezését. Hazánkban regényeiből még alig néhányat adtak ki, de azokat tényleg érdemes elolvasni: könnyed, vidám, ám jól megírt szórakoztató krimik.
Janet Evanovich mindig is arról álmodott, hogy krimiíró lehessen valamikor. A ma 64 éves írónőt a kisebb-nagyobb kudarcokat követően kitalálta az olasz származású fejvadásszá váló Stephanie Plum sorozatot, ami a világ első számú szórakoztató női krimisorozat írójává tette.
Minden kötete már néhány nappal a megjelenése után vezeti az összes sikerlistát, sokmilliós rajongótábora van.


Csökkent a bevétele John Grishamnek, méghozzá 10 millió dollárral az elmúlt években, tavaly 15 millió dollár bevétele volt az igazságügyi thrillerek nagymesterének, noha az egész világon rendkívül népszerű és valamennyi regénye a bestseller-listák vezetője.
A Ha ölni kell című bűnügyi témájú regényét a kiadója többször is visszautasította, végül 5000 példányos első kiadással azonnal a bestseller listák élére került.
A korábban kis tyúkperekben ügyvédeskedő Grisham akkor ugrott ki az átlag írók sorából, amikor egyik alig ismert regényéből Hollywood filmet készített.
A krimiből készült film is sikert aratott és Grisham ezután már az álomgyárban biztos vevőre számíthatott…


Hiába, nagy keletje van a romantikának.
Nicholas Sparks-nak 14 millió dollárt hozott a szórakoztató műfaj tavaly.
A 16 könyves szerző, főként tragikus, drámai szerelmi történeteivel hódította meg az olvasókat. Regényeinek témája többek között az Istenben való hit, a szerelem, tragédia és sors.
Ami nem csoda, hisz így ír a fő témájáról: „A legjobb szerelem olyan, mint egy fölébredt lélek, ami lehetővé teszi, hogy még többet elérjünk: az égő vágyakat a szívünkben és a békét a gondolatainkban.”


J. K. Rowling is nyugodt lehet a jövője felől.
A Harry Potter-regények írójának az ágyból sem kell kikelnie, és írnia sem kell egy sort sem ahhoz, hogy hulljanak hozzá a milliók. Noha idén valamennyit csökkent a bevétele, még mindig 10 millió dollárral büszkélkedhet a listán a bevételeket tekintve.
Ám Rowling sem pusztán könyveinek köszönheti hihetetlen anyagi sikereit. A Harry Potter filmek és egyéb jogokból származó profit megsokszorozta a korábban munkanélküli írónő amúgy is jelentős vagyonát.
A rendkívül visszavonult életet élő Rowling a hétrészes Harry Potter –regényfolyam és a még készülő filmek bevételeinek alapján ma Nagy-Britannia királynőjénél is gazdagabb.
(KM)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...