Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. december 30.

Mape Ollila: Once Upon A Nightwish

Hogy találtam rá: Köszönöm, Amazonas.de.

Miért: Színek.

Soha nem értettem, miért kell egy még fiatalnak mondható rock bandáról életrajzot írni, amiért a finn Nightwishról szóló Once Upon A Nightwish-nak mégis teret adok az a változás.

Mape Ollila, újságíró jól ismeri a Nighwish-t, olyan jól, hogy szinte már korlátlan bejárással bír a backstage-be és az öltözőkbe. Így nem csoda, hogy a zenekar hivatalos életrajzát is ő írta meg.

A krónika a szokásos terminológiára épül, megismerhettem az együttes történetét egészen a kezdetektől 2006-ig, valamennyi album megjelenésének körülményeit, a turnék világát, a természetjárásokat, az interjúkat és persze az interperszonális drámát, amikor a klasszikus operaénekes képesítésű Tarja Turunent lecserélték, ami az együttes zenei világát is változtatásokra kényszerítette - Mape Ollila pozitív és negatív benyomásaival teletűzdelve. Vagyis mindazt, hogyan lehet egy kis finn városból a nemzetközi szupersztárságig vinni, nyilvánosan leégetni magát az énekesnő nyílt levélben való felmondásával, majd újra megtalálni a sikerre vezető utat.

A könyv nem csak a Nightwish múltjával és jelenével foglalkozik, hanem a családtagokkal, a kisegítő személyzettel, a csalódásokkal, a kortárs zenészekkel, a kritikusokkal és természetesen számtalan Nightwish-kalanddal. Ezek többnyire élénk, olykor fájdalmasan őszinte vallomások, tele feszültséggel és mély érzelmekkel, ami a szerző szerint elkerülhetetlennél tette az eredeti énekesnővel, Tarja Turunennel való szakítást.



A kiadó mindent megtett azért, hogy a drámákkal teli, gyakran megnevettető biográfiát még élménydúsabbá tegye: a mellékelt DVD-n kívül, plusz 32 ritka fotókkal teli színes oldal, valamint egy kiterjedt diszkográfia, turné időpontok, színpadi diagramok, és így tovább.

Eredeti cím: Mape Ollila: Once Upon A Nightwish
Német cím: Mape Ollila: Once Upon A Nightwish
Fordította: Olga Pohjola
Kiadó: Bazillion Points Publishing
Megjelenés: 2009
Oldalszám: 352

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...