Egy csomót olvasok... szemetet is

Vannak olyan könyvek, melyekben a legjobb részek a fedő- és a hátlap. Mások örökké veled vannak. Beszélgetek, írok, szerkesztek, nevetek... és olvasok. Sokat. Hogy mit találsz itt? A megszámlálhatatlan sokból néhány mesegondolatot, cselekményleírást, oldalszámot és kalandot.

2010. március 17.

Agatha Christie: Tíz kicsi néger


„Tíz kicsi néger éhes lett egyszer; s vacsorázni ment,
Egyik rosszul nyelt, megfulladt, s megmaradt kilenc.
Kilenc kicsi néger későn feküdt le, s rosszat álmodott,
Egy el is aludt másnap, s nem maradt, csak nyolc.
Nyolc kicsi néger sétára ment egy szép kis szigeten,
Egy ott is maradt örökre, s így lettek heten.
Hét kicsi néger tűzifát aprít, gyújtóst hasogat,
Egyik magát vágta ketté, s már csak hat maradt.
Hat kicsi néger játszadozik a kaptárok között,
Egyet megcsíp egy kis méh, és nem marad, csak öt.
Öt kicsi néger tanulgatja a törvény betűjét,
Egyik bíró lesz a végén, s marad, csak négy.
Négy kicsi néger tengerre száll, és egy piros lazac
Egyet lépre csal, bekapja, s csak három marad.
Három kicsi néger állatkertben jár, egy nagy medve jő,
Egyet keblére ölel, és így marad kettő.
Két kicsi néger kiül a napra s sütkérezni kezd,
Egyik pecsenyévé sül és nem marad, csak egy.
Egy kicsi néger magára hagyva, árván ténfereg,
Felköti magát, és vége is, mert többen nincsenek.”


Hogy akadtam rá: Van. Mióta az eszemet tudom, Agatha Christie könyvek vesznek körül, mindenféle kiadásban és példányszámban. Örök hála érte az édesanyámnak és nővéremnek. Mióta olvasni tudok, rendszeresen elmerülök Agatha Christie világába. Most, hogy alkalmat találtam rá, ismét elővettem.

Miért: 2010-ben ünnepli a világ Agatha Christie születésének 120. évfordulóját, és a Tíz kicsi néger című regény lett a legkedveltebb az Európa Könyvkiadó felmérésén.

Agatha Christie mindig is szerette mondókákra, dalocskákra vagy gyermekversekre szőni a történeteit. Viszont az először, 1939-ben kiadott eredetileg A láthatatlan hóhér című, Tíz kicsi néger gyerekmondókájával a zsenialitás határát érte el. Mégsem ezért gondolom, hogy a világon szinte mindenki ismeri a klasszikussá vált történetet akár regény, akár filmváltozatban. Hanem mert sem a kritikusok, sem az olvasók nem túloznak azzal, hogy az írónőnek ezt a krimijét tartják számon az egyik legjobb és legeredetibb műveként. A könyv atmoszférája, különleges szituációja és vezérmotívuma mind, mind a tökéletességet segítik.

Egy gyerekmondóka tíz kicsi négerrel és az ő elhalálozási módjaikkal
Egy különös hangfelvétel. Egy gyönyörű négerfej alakú idilli sziget Devonshire partjainál Angliában. Az új tulajdonos V. A. Lacky ügyesen kitalált ürügyekkel hívja meg vendégeit. Tíz különböző és egymást nem ismerő idegen embert. Egyikük sem tudja, hogy valamiben, valamilyen súlyos dologban hasonlítanak egymásra. És a szigeten valóban mindössze tízen vannak. Majd mindig eggyel kevesebben. A mindenre elszánt, őrült gyilkos... köztük van. Vajon a többiek épeszűek egyáltalán? Azok tudnak maradni az elzártságban átélt borzalmak és egyre élesedő gyanúsítgatások után?
Szinte lehetetlen előre kitalálni, hogy ki a gyilkos vagy, hogy ki lesz a következő áldozat. Épp ezért semmiképp nem szabad engedni a késztetésnek, hogy hátralapozzunk. A Tíz kicsi néger letehetetlenül izgalmas, hátborzongató olvasmány, meglepetésekkel, fordulatokkal és félelemmel. Agatha Christie tökéletesen birtokolja a történetet és az olvasót a könyv utolsó lapjának utolsó betűjéig.


Kiadó: Európa Könyvkiadó
Fordító: Szíjgyártó László
Megjelenés: 2010
Oldalszám: 268


Tetszési index: 100%

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mara drága! Ez jól esettt.
Az én kedvencem az ókorban játszódó És eljő a halál... Arról is írsz majd ugyé?
Csóközön, Rob

Mara írta...

Igazán örülök. Azt én is imádom! És még rengeteget.
mara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...